Tacos al Pastor: Mexická klasika 

Tacos al Pastor: Mexická klasika 

Tacos al Pastor je jedným ikonickým jedlom Mexika, ktoré si našlo cestu do sŕdc milovníkov jedla po celom svete. Tento druh jedla je oslavou chuti, histórie a kultúry Mexika, pričom jeho korene siahajú až do ďalekého Libanonu. Tacos al Pastor kombinujú prvky blízkovýchodnej a mexickej kuchyne do jedinečného a nezameniteľného jedla, ktoré je dnes symbolom mexického street foodu.

Čo sú Tacos al Pastor?

Tacos al Pastor sú malé kukuričné tortilly naplnené šťavnatým a marinovaným bravčovým mäsom, ktoré sa pečie na vertikálnom rošte podobnom tomu, ktorý sa používa na prípravu shawarmy alebo gyrosu. Mäso sa najčastejšie podáva s kúskami ananásu, nasekanou cibuľou, koriandrom a vytlačenou limetkovou šťavou, čo dodáva taco komplexnú a vyváženú chuť.

Pôvod a história

História tohto jedla začína v 20. rokoch 20. storočia, keď libanonskí prisťahovalci priniesli do Mexika techniku grilovania mäsa na vertikálnom rošte, známu ako shawarma. Pôvodne sa používalo jahňacie mäso, no Mexičania túto techniku prispôsobili svojmu vlastnému štýlu a začali používať bravčové mäso, ktoré marinovali v zmesi korenín, sušených čili, octu a ananásovej šťavy.

Názov „al Pastor“, čo znamená „pastiersky štýl“, je poctou pôvodnému blízkovýchodnému spôsobu prípravy mäsa. Tento štýl taco sa rýchlo rozšíril po celom Mexiku a stal sa obľúbeným najmä v Mexico City.

Príprava tohto jedla

Príprava Tacos al Pastor začína marinovaním tenkých plátkov bravčového mäsa v zmesi, ktorá obsahuje sušené čili papričky, adobo, achiote pastu, ocot, ananásovú šťavu, cesnak, oregano a ďalšie koreniny. Mäso sa následne navrství na veľký kovový rožeň, tzv. „trompo“, a pomaly sa otáča pred vertikálnym ohňom, čo zabezpečuje jeho rovnomerné prepečenie.

Keď je mäso hotové, odkrojuje sa tenkými plátkami priamo na tortilly, ktoré sa potom zdobia kúskami ananásu, nasekanou cibuľou, koriandrom a podávajú sa s čerstvo vytlačenou limetkovou šťavou a pikantnou omáčkou.

Tacos al Pastor ako Street Food

Tacos al Pastor sú neodmysliteľnou súčasťou mexického street foodu. Na uliciach a v trhoch po celom Mexiku môžete nájsť stánky, ktoré servírujú tento ikonický pokrm takmer nepretržite. Práve v Mexiku je bežné vidieť, ako sa ľudia zhromažďujú okolo stánkov s Tacos al Pastor, kde si môžu vychutnať tieto taco na stojáka priamo pri ceste, s priateľmi alebo rodinou.

Globalizácia a popularita

Vďaka svojej bohatej chuti a unikátnemu spôsobu prípravy sa tieto jedlá stali populárnymi nielen v Mexiku, ale aj po celom svete. Mexické reštaurácie a street food stánky od New Yorku po Tokyo ponúkajú svoju vlastnú verziu Tacos al Pastor, čím sa tento pokrm stal globálnym fenoménom.

Recept na Tacos al Pastor

Ak chcete ochutnať  toto jedlo v pohodlí vášho domova, tu je základný recept:

Ingrediencie:
Na marinádu:
  • 1 kg bravčového karé alebo pliecok nakrájaných na tenké plátky
  • 3 sušené guajillo čili papričky (namočené v teplej vode)
  • 2 sušené ancho čili papričky (namočené v teplej vode)
  • 1/4 šálky ananásovej šťavy
  • 2 lyžice achiote pasty
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica octu
  • 1 lyžica mletého oregana
  • 1 lyžica mletej rímskej rasce
  • Soľ a korenie podľa chuti
Na tacos:
  • Kukuričné tortilly
  • Čerstvý ananás (nakrájaný na malé kúsky)
  • Nasekaná cibuľa
  • Nasekaný koriander
  • Limetky na vytlačenie
  • Salsa podľa chuti
Postup:
  1. Marináda: V mixéri zmiešajte namočené čili papričky, ananásovú šťavu, achiote pastu, cesnak, ocot, oregano, rímsku rascu, soľ a korenie. Zmes rozmixujte dohladka.
  2. Marinovanie: Nalejte marinádu na plátky bravčového mäsa, dobre premiešajte a nechajte marinovať aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.
  3. Pečenie: Mäso opečte na grile alebo panvici do zlatohneda. Mäso nakrájajte na tenké plátky.
  4. Servírovanie: Mäso podávajte na teplých tortillách a ozdobte kúskami ananásu, cibuľou, koriandrom a vymačkanou limetkou. Podávajte so salsou podľa chuti.

Tacos al  Pastor sú skutočným kulinárskym zážitkom, ktorý spája históriu, kultúru a výnimočnú chuť do jedného sústa. Tento pokrm je dokonalým príkladom toho, ako môže jedlo prekonávať hranice a spájať ľudí z rôznych častí sveta. Či už ich ochutnáte na ulici v Mexico City alebo si ich pripravíte doma, Toto jedlo vám určite prinesie kúsok Mexika na váš tanier.