Crêpes: Francúzska street food klasika

Crêpes: Francúzska street food klasika
Crêpes, tenké a jemné palacinky pôvodom z Francúzska, sú jedným z najznámejších street food jedál na svete. Hoci sa ich koreňmi môžeme vrátiť do Bretónska, regiónu na severozápade Francúzska, dnes si ich môžete vychutnať v každom kúte planéty. Či už v sladkej alebo slanej verzii, crêpes sú symbolom jednoduchosti a všestrannosti, ktoré dokážu potešiť všetky chuťové poháriky.

Čo sú Crêpes?

Crêpes sú tenké palacinky, ktoré sa pripravujú z jednoduchého cesta zo základných ingrediencií, ako sú múka, mlieko, vajcia a maslo. Cesto sa naleje na rozohriatu panvicu a rovnomerne sa rozotrie do veľmi tenkej vrstvy. Po upečení má crêpe jemnú, ale pružnú textúru, ktorá umožňuje rôzne spôsoby plnenia a podávania.

Existujú dva hlavné typy crêpes: sladké crêpes, ktoré sa podávajú s rôznymi prísadami, ako sú ovocie, čokoláda, šľahačka alebo džem, a slané crêpes, známe aj ako galettes, ktoré sa pripravujú z pohánkovej múky a často sa plnia šunkou, syrom, vajíčkom a zeleninou.

História tohto sreet food jedla

História crêpes siaha do 12. storočia, kedy sa v Bretónsku stali súčasťou každodenného jedálnička. Z pôvodne jednoduchého, dedinského jedla sa palacinky postupne rozšírili po celom Francúzsku a neskôr aj do celého sveta. V Bretónsku sú dodnes obľúbenou súčasťou miestnej kuchyne, a dokonca sa tam každoročne oslavuje „La Chandeleur“ – sviatok, počas ktorého sa pripravuje množstvo crêpes ako symbol bohatstva a šťastia.

Crêpes ako street food

Jednou z vecí, ktoré robia palacinky tak populárnymi v oblasti street foodu, je ich jednoduchosť a rýchlosť prípravy. V uliciach Paríža, na trhoch alebo v parkoch nájdete množstvo stánkov s týmto jedlom, kde vám predajca na rozohriatej platni pred vašimi očami pripraví čerstvú palacinku.

Palacinky sú ideálne jedlo „na cestu“ – sú ľahké, dobre sa držia a môžete si ich prispôsobiť podľa vlastných chutí. Rôzne plnky a polevy z nich robia jedlo, ktoré sa dá konzumovať kedykoľvek počas dňa – na raňajky, obed, večeru alebo len tak na rýchlu desiatu.

Sladké vs. slané palacinky

Jednou z hlavných výhod palaciniek je ich univerzálnosť. Môžete ich prispôsobiť na sladkú či slanú verziu v závislosti od preferencií.

Sladké crêpes sú často podávané s čokoládovými polevami, Nutellou, banánmi, jahodami, šľahačkou alebo karamelovou omáčkou. Obľúbenou klasikou je Crêpe Suzette – crêpe podávaná s omáčkou z masla, cukru, pomarančového likéru a citrónovej šťavy, ktorá sa často flambuje priamo pred hosťom.

Slané crêpes, nazývané galettes, sú tradične vyrábané z pohánkovej múky, čo im dodáva jemne orechovú chuť. Typické plnenia zahŕňajú šunku, syr, špenát, vajíčko alebo huby. V Bretónsku je veľmi obľúbená galette so syrom, šunkou a vajcom, pričom vajíčko sa podáva na vrchu v „slnečnom“ štýle.

Recept na francúzske palacinky

Ak chcete pripraviť crêpes doma, tu je základný recept, ktorý je jednoduchý a rýchly.

Ingrediencie:

Na cesto:
  • 1 šálka hladkej múky
  • 2 veľké vajcia
  • 1 šálka mlieka
  • 1/2 šálky vody
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • Štipka soli
Na sladké plnenie (podľa chuti):
  • Nutella, ovocie, šľahačka, džem, karamel, čokoládová omáčka atď.
Na slané plnenie (podľa chuti):
  • Šunka, syr, špenát, huby, vajíčko, slanina atď.

Postup:

  1. Príprava cesta: V miske zmiešajte múku a soľ. Pridajte vajcia a postupne primiešavajte mlieko a vodu, až kým nevznikne hladké cesto. Primiešajte rozpustené maslo a nechajte cesto odpočinúť 30 minút.
  2. Smaženie: Na rozohriatej panvici, jemne potrite maslom, nalejte tenkú vrstvu cesta a rovnomerne ho rozotrite po celej ploche. Opekajte asi 1-2 minúty z každej strany, kým crêpe nezíska zlatistý vzhľad.
  3. Podávanie: Hotové crêpes podávajte so sladkou alebo slanou plnkou podľa chuti. Pre sladké palacinky môžete pridať ovocie, Nutellu alebo džem. Pre slané galettes pridajte syr, šunku alebo vajce a podávajte teplé.

Crêpes vo svete

Hoci sú tieto palacinky tradične spojené s Francúzskom, ich popularita sa rozšírila po celom svete. Mnohé krajiny si prispôsobili receptúru a vytvorili vlastné variácie. V Japonsku sú populárne crêpes plnené zmrzlinou, krémom a ovocím, ktoré sa podávajú zvinuté do kornútov. Vo Vietname sa zase pripravujú bánh xèo, čo sú chrumkavé, ryžové palacinky plnené bravčovým mäsom, krevetami a mungo klíčkami.

Crêpes predstavujú jednu z najuniverzálnejších a najobľúbenejších foriem street foodu na svete. Ich jednoduchosť, variabilita a bohaté možnosti plnenia z nich robia ideálne jedlo pre každého – či už ste milovníkom sladkých dezertov alebo slaných jedál. Crêpes sú dôkazom toho, že aj z najjednoduchších ingrediencií je možné vytvoriť kulinársky skvost, ktorý chutí rovnako dobre na uliciach Paríža, ako aj v pohodlí domova.