Nadýchaný oblak korenia, pestrej farby a jedinečná chuť – to všetko ponúka známy pokrm názvom ako Kottu Roti zo Srí Lanky. Táto jedinečná delikatesa, ktorá má svoje korene v Srí Lanke, je jednou z najobľúbenejších pochúťok v tejto krajine a rýchlo si získala obdiv a priazeň gurmánov po celom svete.
Vznik Kottu Roti
Toto jedlo má zaujímavý pôvod a jeho vznik je úzko spojený s vplyvmi rôznych kuchýň. Tradícia hovorí, že Kottu Roti vzniklo ako spôsob využitia zvyškov nevyužitých roti (plochý, nenafúknutý chlieb) a zbytočných kúskov mäsa. Ľudia začali narezané roti variť spolu s kurčaťom, hovädzinou alebo inými druhmi mäsa a dochucovať rôznymi koreninami a omáčkami. Výsledkom bol energetický a výživný pokrm, ktorý rýchlo získal popularitu nielen v Srí Lanke, ale aj v okolitých oblastiach.
Príprava Kottu Roti
Príprava tohto jedla je skutočným umením. Začína sa krájaním roti na malé kúsky, ktoré sú potom miešané s mäsom, zeleninou a rôznymi koreninami na ohnisku špeciálnych platní. Nazývajú ich ako „kadai“ alebo „thawa“. Šikovní kuchári používajú dve ostré kovové dosky na rezanie, aby dosiahli charakteristický zvuk a textúru Kottu Roti. Počas prípravy sú ingrediencie dôkladne miešané a opekajú sa na otvorenom ohni, čím sa dosiahne nezameniteľná chuť a vôňa tohto pokrmu.
Rôznorodosť chutí
Jedným z najkrajších aspektov Kottu Roti je jeho všestrannosť v chuti. Každý kuchár má svoj vlastný recept a preferencie, takže toto jedlo môže byť prispôsobené podľa vkusu každého jednotlivca. Niektorí ľudia uprednostňujú ostrejšie verzie s veľkým množstvom chilli. Iní dávajú prednosť miernejším variantom s bohatou paletou aromatických korenín.
Podávanie a doplnky
Kottu Roti je často podávané s prílohou zeleniny alebo chutney, ktoré dopĺňajú chuť a dodávajú pokrmu ešte viac dimenzií. Chutney je zmes rôznych druhov nasekaných ovocí alebo zeleniny, ktorá je uvarená s cukrom, octom a koreninami, aby vytvorila pikantnú alebo sladkastú omáčku alebo pastu. Kým tradičná verzia obsahuje mäso a zeleninu, existujú aj vegetariánske varianty s rôznymi druhmi zeleniny a omáčok. Niektoré obľúbené doplnky zahŕňajú kyslú mliečnu omáčku známu ako „raita“ alebo čerstvú koriandrovú omáčku.
Kottu Roti zo Srí Lanky je skvelým príkladom toho, ako jednoduché ingrediencie a jedinečná príprava môžu vytvoriť jedlo, ktoré oslovuje chuťové poháriky na celom svete. Jeho exotická chuť a špecifická príprava ho robia jedným z najcharakteristickejších pokrmov srílanskej kuchyne. Akonáhle ochutnáte toto sreetfood jedlo , otvoríte si cestu do fascinujúcej kuchyne Srí Lanky a možno ju aj zahrniete medzi svoje obľúbené jedlá.